Informatat

  • Adresa: Deçan
  • Qyteti: Peje
  • Vend parkimi: Jo

Manastiri i Deçanit

Atraksionet

Manastiri i Deçanit ndodhet në 2 km larg nga qyteti. Manastiri është kisha më e madhe mesjetare në Ballkan që përmban dekorimet më të gjera afreske. Manastiri është themeluar nga mbreti serb Stefan Urosh në 1327 përreth pyjeve të gështenjave. Një vit më pas, mbreti vdiq dhe u varros në manastir.  Kisha due manastiri nuk është i njohir vetëm për arkitekturën ,lartësinë , dekorimin plastic të syilit romak në gurë me portalet rreth dritareve , por edhe pse është vendosur në një vend pitoresk. U ndërtua nga ndërtuesit që punonin nën udhëheqjen e murgut françeskan, Vitus nga Kotorri.

Në vitin 2004, UNESCO e listoi manastirin si trashëgimi botërore duke i përmendur afresket e saj si “një nga shembujt më të vlerësuar të të ashtuquajturës Renesancë Palaeologane në pikturat bizantine” dhe “një regjistrim i vlefshme i jetës në shekullin e 14″.